Crisis in de watersport?


Makkelijk is het niet, maar er zijn kansen genoeg! 

Kansen in de watersport!
In de afgelopen jaren hebben wij vaak presentaties gegeven over trends en ontwikkelingen, nationaal en internationaal, over de gevolgen voor de watersport en hoe je hiermee om moet gaan. Het winterseizoen begint weer en de eerste 4 lezingen zijn geboekt. Discussies met de zaal zijn verhelderend, het is leerzaam, cijfers liegen niet en we hebben in 20 jaar advieswerk in deze sector heel veel meegemaakt. Neem voor een lezing, cursus of gastcollege contact op met Reinier Steensma (0320 - 218847) voor een voorstel op maat.

De watersport heeft last van vergrijzing, de vloot veroudert, jongeren kopen geen boten en makelaars klagen over gebrek aan goede gebruikte schepen. Logisch, want er zijn in het afgelopen decennium weinig nieuwe boten verkocht. Droefenis alom? Nee, we moeten wennen aan de nieuwe situatie. Varen met vrienden op de boot van je ouders, meevaren met anderen, huren, er is van alles aan de hand. Jongeren varen wel degelijk en ze vinden het leuk. Je moet ze uitleggen hoe het moet en vertrouwen geven. Laat ze varen! Ze kopen alleen geen boot, hoogstens een kite, een SUP- of een (golf)surfplank.

Hindeloopen - kiten  SUP Stand Up Paddling

Als er kinderen komen en dat is bij de ‘millennials’ geboren tussen 1980 en 2000 gemiddeld later dan vroeger, begint het weer te kriebelen. Al die Optimisten waar ze zelf ook in hebben leren zeilen. De sfeer op het water, dat wil je je eigen kinderen toch niet onthouden? Een boot is niet duur in vergelijking met een vakantie in het buitenland met het hele gezin. Huren, flottielje varen, gedeeld eigenaarschap, Airbnb? Er zijn talloze mogelijkheden om te gaan varen. Als je het niet van huis-uit hebt meegekregen of jezelf niet vertrouwt, is een zeilles of een vaar- of opfriscursus ook wel in de buurt te vinden. 

Dus waarom niet? Het aanbod aan boten is royaal en goed geprijsd, de jachthavens zitten op je te wachten en nemen je graag alle bijkomende rompslomp uit handen. Ga varen als het mooi weer is, een dag of een weekend, ontspan en geniet er van! Deze nieuwe doelgroepen zijn er al en wachten op een passend aanbod nu de economie weer een beetje aantrekt. 

De eigenaren van het grootste deel van de huidige vloot, de ‘babyboomers’, zijn veel actiever dan de ouderen vroeger. Vaak zijn er fietsen aan boord waarmee de omgeving wordt verkend. Zorg voor een aantrekkelijk en toegankelijk aanbod, anders varen ze je voorbij. Service en goede voorzieningen worden op prijs gesteld. Veel 50-plussers nemen af en toe de kleinkinderen mee aan boord. Is er een speeltuintje of een zwembad in de buurt? Het verschil tussen campers, vakantiehuisjes en een boot?

Fiets- en bootverhuur bij De Drait  Folderrek - Wat is er te doen

Wij hebben hier een verhaal van gemaakt. Een presentatie gebaseerd op cijfers laat zien wat er in Nederland, maar ook in de rest van de wereld met de watersport aan de hand is. Veel foto’s met praktijkvoorbeelden ter illustratie, wat wel en wat niet handig is. Informatie over doelgroepen, soorten boten, vaarroutes, kansen in een regio voorzien van voorbeelden uit projecten. En dat waren er weer veel dit jaar:

We hebben in 2017 SWOT’s uitgevoerd in opdracht van de gemeenten Smallingerland (waterfronten Drachten, Oudega en De Veenhoop) en Zederik (waterfronten Ameide, Lexmond en Meerkerk), berekeningen gemaakt voor het RIVM (antifouling) en de MRA (overnachtingen en bestedingen watersport), onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van het aantal boten in het IJsselmeergebied en de te verwachten overlast van waterplanten. Voor een aantal nieuwe jacht- en passantenhavens hebben wij onderzoek gedaan naar de haalbaarheid, wenselijkheid, effecten van uitvarende boten, geadviseerd over de (her)inrichting, advies gegeven over het gebruik van vaarroutes, over brughoogtes, een voorlichtingsdag georganiseerd over elektrisch varen op de Laak met proefvaarten, sprekers, activiteiten voor kinderen etc. en we zijn bezig met een Zelfbedieningsovertoom®. Daag ons maar uit.


DEEL DEZE PAGINA


Facebook Twitter Google+ Linkedin



26-07-2022

Watersport in Zuid-Korea



Het is bekend dat Waterrecreatie Advies een mooi bedrijf is en via internet goed te vinden. Voor de tweede keer kregen wij Koreanen over de vloer. 3 weken later zaten we in een vliegtuig naar Jeju Island. En niet voor de laatste keer.



24-02-2022

Waterrecreatie Advies is op zoek naar een opvolger



Reinier Steensma is op zoek naar een overnamekandidaat voor Waterrecreatie Advies BV, een toonaangevend adviesbureau met een goedlopende orderportefeuille. In de afgelopen 10 jaar werden bijna 150 opdrachten uitgevoerd.



22-02-2022

Bruggen, sluizen, overtomen en de BRTN



Waterrecreatie Advies is de afgelopen jaren betrokken geweest bij verschillende projecten waarbij bruggen, sluizen, overtomen en de BRTN een belangrijke rol spelen.



15-07-2021

Amsterdam, de MRA en het IJmeer



Na watersportvisies voor de gemeenten Almere, Gooise Meren (o.a. Muiden en Naarden) en Amsterdam (IJburg en het Zeeburgereiland), komen natuur, woningbouw en recreatie elkaar eindelijk in het IJmeer tegen.



01-07-2021

Sloepenroutes en projecten in Fryslân



In 2021 is Waterrecreatie Advies betrokken geweest bij projecten in Dokkum, het project Holwerd aan Zee en bij een project tussen Grou en Eernewoude. Alle projecten gingen over nieuwe routes en kansen.



09-12-2020

Update watersport in 2030, 2040 en 2050, inclusief gevolgen Corona (2020)



In opdracht van RWS schreef Waterrecreatie Advies een Update van het rapport uit 2016 over de watersport in 2030, 2040 en 2050. De passagiersvaart (o.a. riviercruise) en de gevolgen van Corona werden meegenomen.



19-05-2020

De Maasplassen en het Waterfront van Roermond



Roermond ligt aan de Maas en vormt het hart van de Limburgse Maasplassen. In het Waterfront van de stad liggen 3 jachthavens naast elkaar met in totaal bijna 800 ligplaatsen.



01-02-2020

Havens en waterrecreatie Gooise Meren



De gemeente Gooise Meren ontwikkelt een Kustvisie. Waterrecreatie Advies heeft de mogelijkheden voor waterrecreatie onderzocht voor de gemeente.



01-07-2019

Almere en de MRA



Waterrecreatie Advies is druk met de toekomst van water- en oeverrecreatie in de MRA. Voor de gemeente Almere en de gemeente Gooise Meren en over de Oostelijke Vechtplassen werden in 2019 een aantal rapporten opgeleverd.



29-04-2019

Bypass Kampen open voor recreatievaart



Ondanks bezwaarprocedures nieuwe route toch open.



01-04-2019

Sloepenroutes, een nieuwe markt



De meeste schepen die in Nederland worden verkocht, zijn sloepen. Op de HISWA bootshows in Amsterdam en Lelystad was dat ook zichtbaar.



28-03-2019

Scherpe analyse watersport in NRC



Milo van Bokkum schreef een goed verhaal.



29-03-2018

Waterrecreatie Advies 1998 - 2018



Enkele hoogtepunten uit de afgelopen 20 jaar en onze blik op de toekomst.



03-01-2018

Kansen waterfronten gemeente Zederik



Waterrecreatie Advies kreeg opdracht de kansen voor de waterfronten van Meerkerk, Ameide en Lexmond in kaart te brengen.



09-08-2017

Onderzoek (te verwachten) overlast waterplanten IJsselmeergebied



Onderzoek waterplanten gereed, lees het rapport.



19-04-2017

Crowdfunding



Kansen benutten door samen te werken via innovatieve PPS-constructies. Eerste project, Benchmark Randmeren afgerond, tweede project, Onderzoek overlast waterplanten gestart!



02-11-2016

Verhuizing naar Flevo Marina



Na ruim 5 jaar Bataviahaven is Waterrecreatie Advies eind 2016 verhuisd naar het Flevo Marina Trade Center in Lelystad.



29-08-2016

Watersport in 2030, 2040 en 2050



Waterrecreatie Advies heeft in opdracht van Rijkswaterstaat een prognose opgesteld voor de recreatievaart in 2030, 2040 en 2050.



26-05-2016

Havenvisie Enkhuizen



De Havenvisie voor Enkhuizen is klaar. De WAPP-lijst zal als Actieprogramma met betrokkenen worden omgezet in een Uitvoeringsdocument.



06-04-2016

Kenniscentrum Waterrecreatie



Een nieuwe website en een nieuw logo. Maar er zit meer achter deze transformatie. De ambities van Waterrecreatie Advies.



06-04-2016

Naardertrekvaart en Muidertrekvaart



Door Naarden, Muiden, Loosdrecht, Amsterdam en Almere aan elkaar te knopen, ontstaat een imposant routenetwerk.



06-04-2016

Windmolenpark Afsluitdijk



Offshore, nearshore of 6,5 km voor de kust van Makkum? De gevolgen voor de sector en het landschap.



06-04-2016

SWOT & WAPP



De pragmatische aanpak van Waterrecreatie Advies in lastige tijden met beperkte budgetten.