Onderzoek aantal nieuw verkochte boten in Nederland


Publicatie:                   19 april 2017
Status onderzoek:     Vooronderzoek haalbaarheid

Over dit onderzoek wordt al ruim een jaar gepraat, eigenlijk al langer. Hoeveel nieuwe boten worden er per jaar in Nederland afgeleverd door jachtwerven en importeurs? Het gaat om boten die een ligplaats krijgen in het water, in jachthavens of bij (vakantie)woningen. Dus om zeilboten en motorboten in de diverse categorieën. HISWA Vereniging en de Nederlandse Jachtbouw Industrie (NJI) hebben deze cijfers niet. De verzekeringsmaatschappijen hebben cijfers, maar die worden niet gedeeld. De importstatistieken zijn niet specifiek genoeg om iets over genoemde categorieën te zeggen. Leveranciers van onderdelen zoals motoren, zeilen of bijvoorbeeld masten hebben wel een indruk, maar geen totaaloverzicht. Schepen hebben geen kenteken, er is geen registratie behalve voor de snelle watersport, dus eigenlijk weet niemand wat er in de sector gebeurt.

Waarom zou je dit willen weten? Voor het onderzoek naar de toekomst van de watersport in 2030, 2040 en 2050 hebben wij met de jachtmakelaars een schatting gemaakt van het aantal gebruikte boten dat in Nederland wordt verkocht (2.000), geïmporteerd (50) en geëxporteerd (650). Het aantal nieuwe boten dat in Nederland door werven wordt afgeleverd of geïmporteerd is in overleg met HISWA en NJI geschat op 1.200 per jaar (100 zeilboten, 500 motorboten en 600 sloepen). Klopt dat laatste of zitten wij er (ver) naast? Omdat er geen verplichte registratie van pleziervaartuigen is, komen wij daar niet achter. Als branche zou je dit moeten weten, al was het maar om de politiek uit te kunnen leggen wat je doet en waarom de sector belangrijk is.

Het plan om werven en importeurs met een vragenformulier te benaderen ligt klaar, maar hoe krijg je zo’n onderzoek gefinancierd? HISWA en NJI krijgen dit financieel niet geheel rond. Tijd voor crowdfunding?

Crowdfunding
Partijen die belangstelling hebben hier eens over te praten kunnen zich per e-mail melden. In samenwerking met de brancheorganisaties organiseren wij dan een bijeenkomst.

 

 


DEEL DEZE PAGINA


Facebook Twitter Google+ Linkedin