De Maasplassen en het Waterfront van Roermond
Roermond ligt aan de Maas en vormt het hart van de Limburgse Maasplassen. In het Waterfront van de stad liggen 3 jachthavens naast elkaar met in totaal bijna 800 ligplaatsen.
In een deel van het front waren al nieuwe woningen gebouwd (Roerdelta Fase 1). Nu wordt het 2e deel van het Waterfront aangepakt (Roerdelta Fase 2). Winterstalling en andere landgebonden havenfaciliteiten in het gebied moeten plaats maken voor woningbouw. Het is niet alleen een groot project, maar tevens sluitstuk in het Waterfront. Voor Roermond een laatste kans om de stad naar het water te brengen en met het water te verbinden. Waterrecreatie Advies werd gevraagd een advies uit te brengen over de toekomst van de havens (Fase 3) en de integratie van de havens in Fase 2. In eerste instantie werd het belang van Roermond voor de watersport in de Limburgse Maasplassen in kaart gebracht. Via een monitor werden de ontwikkelingen in de periode 2012 – 2019 gemeten (respons 95%). Het aantal boten was toegenomen en de wachtlijsten verdubbeld. Met bijna 60% Duitse ligplaatshouders vlak bij het Ruhrgebied was de uitkomst niet helemaal verrassend.
Het verdwijnen van ligplaatsen en winterstallingcapaciteit in Roermond heeft gevolgen voor het hele Maasplassengebied waar het bouwen langs de rivier of de aanleg of uitbreiding van jachthavens toch al ‘een uitdaging’ is. Het recreatief gebruik van de ‘Stedelijke Maasplassen’ is geanalyseerd en meerdere jachthavens en watersportbedrijven werden geïnterviewd. Het bracht het belang van het water voor iedereen in beeld; voor de watersport in zijn geheel, de huidige en nieuwe bewoners van Roermond en de bezoekers aan de stad. Bestaande en mogelijke verbindingen tussen de stad en het Waterfront werden in kaart gebracht. Ook over de toekomstige exploitatie van de havens werden uitspraken gedaan. Langs een rivier zoals de Maas is de relatie tussen land en water altijd lastig. Door het verhogen van de veiligheidsnormen worden oevers en muurtjes die als hoogwaterkering fungeren, telkens verder verhoogd zodat je uiteindelijk het water niet meer kunt zien of beleven.
Volgens ons hoort een Waterfront openbaar toegankelijk te zijn zodat iedereen van de bijzondere ruimte en het vrije uitzicht op het water kan genieten. Er werd een brugverbinding voorgesteld naar de landtong inclusief icoon als uitkijkpunt, waarvandaan iedereen aan de ene kant de Maas en de Maasplassen en aan de andere kant de stad en het nieuwe Waterfront kan bekijken. Verder werd voorgesteld de landtong openbaar toegankelijk te maken. Voor de herinrichting / oriëntatie van de haven werden met partner Royal HaskoningDHV een aantal opties bedacht, besproken met de bestaande exploitanten en op 25 september 2019, tijdens een Informele Werksessie gepresenteerd in de Commissie Ruimte.
Een Kwaliteitsteam (Q-team) o.l.v. DELVA Landscape Architects / Urbanism heeft in opdracht van de gemeente Roermond en De Roerdelta Projectontwikkelingsmaatschappij vervolgens een ‘Leidend Kader’ opgesteld. Het Leidend Kader verwoordt het ambitieniveau voor de Roerdelta ontwikkeling in zijn geheel. Veel ideeën waaronder de brugverbinding en het openbaar maken van de landtong werden overgenomen.
KCAP, architect van de ontwikkelaar, Waterrecreatie Advies en Royal HaskoningDHV hebben van de gemeente opdracht gekregen de integratie verder uit te werken.