Watersportvisies Amstelveen en Aalsmeer
Aalsmeer heeft 40 jachthavens met ca. 6.000 ligplaatsen. Amstelveen heeft geen havens meer. De laatste is verkocht aan een projectontwikkelaar. Toch bleek Amstelveen een echte watersportgemeente met verrassende mogelijkheden.
Waterrecreatie Advies kreeg opdracht van de gemeenten Amstelveen en Aalsmeer om onderzoek te doen naar watersport- en waterrecreatiemogelijkheden. Achtergrond waren o.a. drie subsidieregelingen in Noord-Holland voor uitbreiding van het vaarroutenetwerk (1), voorzieningen en diensten (2) en duurzaamheid en innovatie (3). De regelingen zijn in 2021 van kracht geworden, maar worden zeer waarschijnlijk verlengd. Verder speelt in dit gebied een subsidieregeling voor projecten rond de Westeinderscheg, de verbinding tussen Amsterdam en de Westeinderplassen bij Aalsmeer.
Amstelveen
Amstelveen was een grote verrassing. Er zijn geen jacht- of passantenhavens in tegenstelling tot de buurgemeenten Amsterdam, Aalsmeer en Uithoorn. Meestal is er dan niet veel te doen. Maar aan de oostkant grenst Amstelveen aan de Amstel. In het deel tussen Amsterdam en Uithoorn ligt o.a. Ouderkerk aan de Amstel met een fantastisch horeca-aanbod. Aan de westkant grenst Amstelveen aan de Ringvaart, onderdeel van de Staande mastroute (en de Westeinderscheg). Aan de noordwestkant van Amstelveen ligt het Amsterdamse Bos, ook grondgebied van Amstelveen met ca. 5 miljoen bezoekers per jaar. Een recreatiegebied van bovenregionaal belang. Je kunt daar wandelen en fietsen, op de Bosbaan worden wedstrijden geroeid en in het bos kan je kano’s en waterfietsen huren. In het bos zit ook een grote kanovereniging, KV Frisia. In het centrum van Amstelveen ligt recreatieplas de Poel. Robby Nash, grondlegger van het hedendaagse windsurfen, bleek op de Poel surf-demonstraties te hebben gegeven. Vanaf de Poel loopt een voor sloepen bevaarbare verbinding, via de door vrijwilligers bedoende Koenensluis, naar de Nieuwe Meer vlak voor Amsterdam.
Verrassend was het zeker, teleurstellend ook. De staat van onderhoud van de vaarroutes in het Amsterdamse bos is door achterstallig onderhoud dramatisch. Een groot deel van de watergangen is door waterplanten, takken en bladeren onbevaarbaar geworden, zelfs voor kano’s. De waterkwaliteit is slecht, voldoet niet aan de Kaderrichtlijn Water (KRW) en zwemmen wordt afgeraden. Dat geldt ook voor de Poel, die op een aantal plaatsen als zeilplas inmiddels ook te ondiep is. Er is qua onderhoud dus een flinke inhaalslag nodig. Het gaat daarbij niet alleen over verantwoordelijkheden want iedereen onderkent de problemen. Het gaat over budget en prioriteiten om de recreatiemogelijkheden in de regio Amsterdam op orde te brengen. Dat betekent overleg met de beheerders: de Bosorganisatie Amsterdamse Bos (gemeente Amsterdam) en Hoogheemraadschap Rijnland.
Dit zijn natuurlijk ook kansen. Als het achterstallig onderhoud in het Amsterdamse Bos en op de Poel wordt weggewerkt, heeft Amstelveen en omgeving een uniek (water)recreatieaanbod. De Amstel en de Ringvaart zijn belangrijke doorgaande routes voor grotere boten met genoeg mogelijkheden om recreatief verder te ontwikkelen. Tijdens een vaartocht over de Amstel met de gemeente (SWOT) zijn allerlei kansen en (on)mogelijkheden besproken. Ondanks een tekort aan ligplaatsen en de te verwachten toename van de druk vanuit Amsterdam (gevolgen Nota Varen) is de fysieke ruimte voor grote boten echter beperkt. Aalsmeer (en het IJmeer) biedt die ruimte wel. Amstelveen zal uit moeten gaan van de eigen kracht en dat is de kleine watersport, kanoroutes en wonen aan bevaarbaar water in een prachtige omgeving. In samenwerking met de Toeristische Kanobond Nederland (TKBN) zijn allerlei kanomogelijkheden in Amstelveen in kaart gebracht. Daarmee is Amstelveen onderscheidend.
Aalsmeer
In tegenstelling tot Amstelveen is Aalsmeer een bekende watersportgemeente met de Westeinderplassen, 40 jachthavens en ca. 6.000 ligplaatsen. De Ringvaart loopt langs Aalsmeer en in dat gebied spelen allerlei ontwikkelingen die o.a. samenkomen in het project Westeinderscheg.
Bron: www.visitaalsmeer.nl
Over de watersport in Aalsmeer is al veel geschreven. In overleg met de Stichting Aalsmeer en Westeinder Promotie (SAWP), Stichting de Bovenlanden Aalsmeer (SBA) en HISWA-Recron zijn kansen en knelpunten besproken. Het leverde voorstellen voor kanoverbindingen met Amstelveen, maar ook nieuwe kano- en sloepenroutes in Aalsmeer zelf. Aan centrale voorzieningen in Aalsmeer, zoals vuilwaterstations en bijvoorbeeld een trailerhelling viel ook e.e.a. te verbeteren.
Kaart met kansen in de gemeenten Amstelveen, Aalsmeer en/of de Westeinderscheg
Blauw: kanoroutes , rood: sloepenroutes
Beide visies zijn begin 2022 in behandeling bij de respectievelijke colleges van B&W. Streven is om ze voor de verkiezingen vast te stellen en budget voor uitvoering van voorgestelde maatregelen te reserveren.